Biogenní aminokyseliny

Z Wellnesspedie
Přejít na: navigace, hledání
Biogenní aminokyseliny
Alanin, struktura molekuly
Alanin
[Ala, A]
Arginin, struktura molekuly
Arginin
[Arg, R]
Asparagin, struktura molekuly
Asparagin
[Asn, N]
Asparagová kyselina, struktura molekuly
Kyselina asparagová
[Asp, D]
Cystein, struktura molekuly
Cystein
[Cys, C]
Glutamin, struktura molekuly
Glutamin
[Gln, Q]
Glutamová kyselina, struktura molekuly
Kyselina glutamová
[Glu, E]
Glycin, struktura molekuly
Glycin
[Gly, G]
Histidin, struktura molekuly
Histidin
[His, H]
Isoleucin, struktura molekuly
Isoleucin
[Ile, I]
Biogenní aminokyseliny
Leucin, struktura molekuly
Leucin
[Leu, L]
Lysin, struktura molekuly
Lysin
[Lys, K]
Methionin, struktura molekuly
Methionin
[Met, M]
Fenylalanin, struktura molekuly
Fenylalanin
[Phe, F]
Prolin, struktura molekuly
Prolin
[Pro, P]
Serin, struktura molekuly
Serin
[Ser, S]
Threonin, struktura molekuly
Threonin
[Thr, T]
Tryptofan, struktura molekuly
Tryptofan
[Trp, W]
Tyrosin, struktura molekuly
Tyrosin
[Tyr, Y]
Valin, struktura molekuly
Valin
[Val, V]
Selenocystein, struktura molekuly
Selenocystein
[SeCys]

V současné době známe více než 300 v živé hmotě se vyskytujících aminokyselin. Pouze 20 (22) z nich se objevuje v proteinech ve struktuře L-α-aminokyselin (vyjímka: glycin neobsahuje opticky aktivní-chirální uhlík. Označujeme je jako biogenní nebo proteinogenní aminokyseliny. Jsou to základní stavební jednotky všech proteinů (bílkovin).

Konkrétní druhy aminokyselin, jejich posloupnost a prostorová struktura dávají proteinům jejich biologické vlastnosti.

Členění podle tvorby v živočišném organismu

Proteiny a aminokyseliny se v organismu neustále obnovují. Syntéza aminokyselin probíhá v těle nebo jsou přijímány v potravě. Vyšší živočichové ztratili schopnost syntézy některých aminokyselin a jsou proto závislí na jejich přísunu potravou.



Zpět: Aminokyseliny

Zobrazení
Osobní nástroje