Arginin

Z Wellnesspedie
Přejít na: navigace, hledání


Arginin [Arg, R]
Triviální názevarginin
Systematický název(2S)-2-amino-5-(ureido)pentanová kyselina
Skupinasemiesenciální aminokyselina
Strukturní vzorec
Arginin, strukturní vzorec
3D model
Arginin, 3D model
Sumární vzorecC6H14N4O2
Registr CAS74-79-3
Molární hmotnost174,2 [g.mol-1]
Hustota1.1 [g.cm-3]
Teplota tání 244 [°C]
Disociační konstanta pKCOOH: 2,17 pKNH2: 9,04
Isoelektrický bod10,76
Průměrný výskyt4,7%
KodonyCGU, CGC, CGA, CGG, AGA, AGG


Obsah

Fyziologie

Arginin se vyskytuje v bílkovinách (proteiny). Patří mezi semiesenciální aminokyseliny. Arginin je výchozí látkou pro oxid dusnatý (NO) vyvolávající vazodilataci. Účastní se syntézy kreatinu, sperminu a spermidinu. Podporuje spalování tuků, uvolňuje růstový hormon, zmírňuje únavu. [1]

Ornitin-argininový cyklus

Arginin se pomocí enzymu argináza hydrolyticky štěpí na močovinu a ornitin, který je přenášen do mitochondriální matrix.

Chemické vlastnosti

Arginin patří mezi glukoplastické aminokyseliny. Existují dva enantiomery: L-arginin a D-arginin.

Zdroje argininu

Potraviny

Jako semiesenciální aminokyselina může být arginin vytvářen pouze v těle dospělých.

Živočišné zdroje L-argininu:

  • maso
  • drůbež
  • mléčné výrobky

Rostlinné zdroje: V těchto potravinách je ve formě L-argininu.

  • ořechy
  • semena sezamu a slunečnice
  • rýže (hnědá)
  • obiloviny
  • pohanka
  • čokoláda

Reference

  1. ŠTERN, Petr, a kol. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia. Praha : Karolinum, 2005.

Odkazy

Biogenní aminokyseliny

Zobrazení
Osobní nástroje